Sekiranya anda menghidapi gout, anda
mungkin perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin.
Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara
100-150 mg/ hari. Makanan dibahagikan kepada 3 kumpulan dalam pengurusan
penyakit ini iaitu :
·
Tinggi kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dielakkan
·
Sederhana kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dihadkan
·
Rendah kandungan purin : Makanan yang boleh diambil mengikut keperluan
normal.
Jadual di bawah menunjukkan sumber purin dalam makanan.
KUMPULAN MAKANAN
|
TINGGI PURIN (150-825mg purin/ 100g
makanan)
|
SEDERHANA PURIN (50-150mg purin/ 100g
makanan
|
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)
|
|
Makanan perlu dielak
|
Makanan diambil secara sederhana
|
Makanan yang diambil mengikut keperluan normal
|
Bijirin dan Produk Bijirin
|
|
Roti bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari
|
Roti, nasi, bihun, kueteow, biskut
|
Buah-buahan
|
|
Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan
sehari
|
Semua jenis buah dan jus buah
|
Sayur-sayuran
|
|
Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan
sehari
|
Kebanyakan sayuran
|
Makanan Berprotein
|
Ikan bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan parang, ikan kembung
|
Ikan, ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang
peas) *Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet Malaysia
|
Susu dan produk tenusu, telur dan keju
|
Lemak dan Minyak
|
|
|
Semua jenis (ambil secara sederhana)
|
Sup
|
Ekstrak daging
|
Sup daging
|
Sup sayur
|
Lain-lain
|
Yis, minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali
seminggu)
|
|
Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh,
kopi, coklat dan kastard.
|
No comments:
Post a Comment