Apakah Gout?
Gout adalah keadaan dimana berlaku
keradangan yang menyakitkan di tendon, sendi dan ianya membengkak. Sendi
metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat biasa terjadi. Ia mungkin
gout biasa atau mungkin tanda-tanda penyakit lain seperti batu karang, urate
nephropathy dan tophi. Ia disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang
menghablur dan disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling.
Punca Gout
Gout boleh berlaku disebabkan beberapa
faktor termasuk pemakanan, genetik, dan masalah di buah pinggang. Ia adalah
sebahagian daripada penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit
metabolik akibat asid urik (iaitu bahan buangan yang terhasil daripada
pemecahan purin (protein); berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling
sendi, terutama pada kaki dan menyebabkan rasa sakit.
Pemendapan asid urik ini lama kelamaan
akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit
sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang daripada tapak ibu jari
kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.
Banyak makanan tinggi protein seperti
makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi purine.
Pemecahan purine dalam makanan ini akhirnya boleh menyebabkan gout. Purine
ditukarkan ke bentuk asid urik semasa metabolisme tisu-tisu rosak dan koyak.
Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang banyak makan daging merah dan
makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50 peratus.
Cara mengatasi
·
Amalkan diet rendah
purine. Sederhanakan pengambilan makanan
berprotein yang mengandungi purine. Contoh: organ dalaman (paru, hati), bilis,
sardin, herring, telur ikan, kekacang, alkohol, lemak haiwan, asparagus, bunga
kobis, cendawan dan yis (roti putih dan roti manis).
·
Ceri dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan
asid urik.
·
Minum banyak cecair, terutamanya air, untuk mecairkan dan membantu
proses penyingkiran urate.
·
kawal berat badan - kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan
menyingkirkan asid urik.
·
Bersenam
No comments:
Post a Comment